Боядисване

Повечето модерни бои са синтетични, деривати от петролни продукти. Най-вредната им съставка е разтворителят, който ги задържа течни. При изсъхването на боята разтворителят се освобождава във въздуха от където идва и миризмата, характерна при боядисване. Освен главоболието и неразположение, които тези изпарения причиняват, някои от съставките на разтворителите също могат да бъдат карциногенни. В повечето бои ще намерите тези съставки, известни като "Летливи Органични Съидинения" (ЛОС). Етикета не винаги информира за здравословни рискове при ползването им, макар че указанията които изискват защитно облекло и внимание при работа са доста показателни.


Каква е алтернативата?
Във водоразтворимите бои съдържание на ЛОС е по-ниско. На българския пазар можете да намерите така наречения латекс на водна основа с етикет "ЕКО". Трябва да споделим тук, че ние ползвахме този продукт за боядисване на част от центъра, но смятаме, че това е компромисен вариант и отдаваме причините накарали да изпозваме тази боя на водна основа вместо традиционното "варосване" по времето на баба и дядо
 на факта, че все още се лекуваме от синдрома на консуматора с промит мозък.

Варосването представлява измазване на стените с варов разтвор и макар това да беше идеята ни за центъра в крайна сметка ползвахме "еко-боя" на водна основа. Тази боя е относително по-екологична от синтетичните, но не може да се сравни с варовия разтвор, който представлява варовик, който добиваме от природата, който се изпича до 1000C градуса и се превръща в прахообразно състояние. Можете да си купите вар на торби или готова разтвор.

Бабите ни слагаха нещичко за да придадат белия му цвят.

Освен варовия разтвор, друг вариант за направата на бои:
Необходими са 4 елемента - средство за свързване, разтворител, изсушител и пигмент.
- средство за свързване - масло от ленено семе
- разтворител - балсамов терпентин, дистилиран от борова мъзга
- разтворител - алтернативен вариант е цитрусово масло, което може да се добие от пресиране на портокалови, лимонени кори "d-limonene"
помислете за уханието на това масло в сравнение с класическата боя!!
- пигменти -
- изсушители
Comments