Съхранение на плодове и зеленчуци

Ябълки - в щайга с бобови шушулки (източник с. Ощава)
Грозде - в щайга със дървесни стърготини (източник с. Ощава)
Круши - подреждат се върху хартия така, че да не се докосват една до друга
изпаряват повече вода от ябълките и по време на съхранението им кожицата им често се набръчква. Оптималните условия за съхранение са между 1 и 5 градуса, като могат да се потопят откъм дръжката в топъл парафин. (източник В. Иванова)

Мушмули - берат се в сухо време, задължително с дръжките. Предварително се подготвя много силен солен разтвор, в който дръжните на откъснатите плодове се потапят. Нареждат се в подходящ съд, обърнати надолу. Оптимална температура около 4-5 градуса по Целзий.
Иначе в Кавказ берат мушмулите в началото на пролетта. Оставят ги цяла зима на дръвчето, защото те не окапват, а зимните студове ги правят по-сладки и премахват тръпчивия вкус.
А пък в котленския край използват листата за боядисване на тъкани в кафяво... :) (източник В. Иванова)

Зелето се запазва добре, ако е откъснато с корена преди застудяване. След това зелките се завързват по две и се окачват на тел в суха изба с корените нагоре. Разстоянието не трябва да е по-малко от 20 сантиметра, за да се осигури по-добро проветряване. Добри резултати дава и увиването на зелките в слама. (източник В. Иванова)

Праз - преди почвата да замръзне, трябва да се извади и да се зарови в мазето с влажен пясък. Преди обаче трябва да се срежат част от корените и листата. За да се съхрани най-добре, от време на време трябва да се навлажнява пясъкът.
Може да зимува и на открито, ако е завит с букова шума. Тя има добри защитни свойства, не поема вода и влага и угнива бавно (източник В. Иванова)

Най-добрият начин за съхранение на кореноплодните е нареждането им в слоеве от пясък, който ги предпазва от изсушаване и ги изолира помежду им. Пясъкът задържа образуването на въглероден диоксид. По този начин спира прорастването и потиска развитието на бялото гниене.
Може да се използва кариерен или речен пясък, който обаче не трябва да е използван през предишната година. Кореноплодните се поставят в ровници на пластове, като всеки пласт се изолира с 2 см пясъчен слой. Най-отгоре се насипват 10 см пясък, а след застудяването - 15-20 см почвен пласт. Ровникът не се нуждае от вентилация.
Ако морковите са останали в почвата, а тя вече е мокра и кална, след изваждането им се нареждат на малки купчини с листата навън. Оргоре се нареждат елхови клони и се оставят така на сухо. Постепенно се почистват внимателно от пръстта и се заравят в ровника. (източник В. Иванова)

Пишете ни на permaship2 [at]  gmail [dot]  com  с  рецепти за съхранение
Comments