Градина-гора

Picasa Web Slideshow



Септември 2010 си купихме малко земя в околността на селото, за да я използваме катo експериментална градина-гора. 220-те квадратни метра бяха с южно изложение, умерен наклон и защитeни от вятъра от север, напоявани с канали, задвижвани чрез гравитация - накратко почти перфектен парцел :-). На мястото вече имаше две крушови дървета и малка ябълка, която със сигурност беше виждала и по-добри дни. Парцелът някога е бил земеделска градина, но е изоставен от предишните собственици от дълго време, като реколтата от дръвчетата не е била обирана. Местните пастири и собственици на коне са използвали безстопанствената земя за паша на техните животни, което е довело до утъпкване на терена. Тази продължителна паша (експлоатация) също е довела до проблеми с почвата и разнообразието като цяло. Както може да видите от снимката долу често използван път пресича северния край на парцела, което води до оттичането на дъждовната вода в съседния парцел на 20 метра от нашия.


Това би могло да доведе до замърсяване с тежки метали и други отрови и определено е нещо, на което трябва да обърнем внимание. Един вариант би било да направим мулчиран басейн до пътя, да събираме оттичащата се вода там и да засадим жълти ириси, папур и други влагоюбиви растения, които ще премахнат токсините, ще пречистят водата и ще осигурят материал за мулчиране на градинта от изрязваните им два пъти в годината. От това също ще излезе идеално място за заселване на жаби и други земноводни, верни съюзници на градинаря.

Така че след първоначалното запознаване с парцела, стъпките които трябваше да предприемем бяха очевидни. А иммено:
  • Прекартяване на използването на земята като пасище
  • Довеждане на планинска вода и стимулиране на проникването и в почвата
  • Създаване на естестени места за живот на животни, които се хранят с вредители и опрашващи насекоми
  • Добавяне на ораганична материа и стимулиране на задържането на вода в почвата
  • Мулчиране
После ни оставаше само да наблюдаваме как земята се връща отново към живот.

За щастие собственика на коня се съгласи да спре да използва земята за паша. После помолихме нашия съсед да ни покаже как можем да се снабдим с вода и той ни показа напоителната мрежа, която тръгва от планината и обслужва цялото село включително и нашето място. С помоща на Есенните доброволци изкопахме напоителни канали, започващи от главния напоителен канал на селото и стигащи до вада прокопана през средата на нашия парцел – след няколко поправки водата потече по канала и напълни вадата.

Идеята за вадата беше да създадем лесно попиваща вода зона на утъпканата земя и да осигурим подходящи условия за първите растения. За в бъдеще ще разширим вадата и ще създадем 1 вада над и 1 вада под вече изкопаната и ще ги мулчираме, така че дъждовната вода както и тази от

канала да остават в почвата. Вадите ще преливат една в друга и ще завършват в езеро в долната част на парцела.

Имайки вадата вече изкопана, събрахме къпини и мулчирахме коритото на вадата, така че насекомите да започнат да се нанасят. Беше удивително да наблюдаваме колко бързо насекомите се заселиха в това ново място, само след 2 дни където и да пипнеш в мулча можеше да се види бръмбар или паяк. Други мерки, за да създадем благоприятни условия за привличане на насекоми, са натрупване на клони, донасяне на гниещи дънери и образуване на купчини камъни. Също докарахме конска тор я добавихме към увредената почва.

Месец по късно се върнахме на мястото, за да посадим избраните дървета, които отгледахме от семенца и които растяха в саксии във вадата. Идеята беше да използваме мястото за разсадник докато решим какво ще посадим за постоянно в нашата градина-гора. Подбирането какви растения да отглеждаме и къде да ги посеем е най-напрегната част от създаването на градина-гората. Трябва да взимата решения, с които ще трябва да живеете десетилетия наред, така че е най добре да не бързате. Ние все още обмисляме финалния план и ще обновяваме този пост когато настъпи момента.

Ако търсите книга за градина-гора, ви препоръчваме  Patrick Whitefield : How to Make a Forest Garden.

Можете да закупите тази книга и от Permaship, изпратете ни email ако сте заинтересувани.
   
Comments