Храна и Градина

Тук споделяме нашите премеждия, идеи, практически примери и рецепти за да постигнем благоприятно въздействие върху околната среда в областта на храненето.

Естествено храната с най-малък отпечатък върху природата е храната която си отгледаме сами. 
В нашите пермакултурни градини тук в Шипка експериментираме с различни permaculture практики - листово мулчиране, кокоши трактор, лунно земеделие, ферма за червеи, полуктултури и гилдии, билкова спирала, многогодишни растения. Една от нашите цели е създаването на градина гора - създена от човека екосистема, която добавя стойност за човека, дивите и питомни животни , като допринася едновременно с това за увеличаване на биоразнообразието в природата.

А какво правим през зимата? - съвети за съхранение на плодове и зеленчуци без консервиране, зимна салата

Разбира се не всеки има възможност или желание да отглежда сам храната си,  но помислете поне за една-две саксийки в кухнята с розмарин и салвия или босилек.
Сезонните местни плодове и зеленчуци  са подходящ избор, предвид кратките растояния на транспортиране и естественото им отглеждане. Цитрусите идат от Гърция (питайте продавача!), тъй че също не са далеко. Ако се колебаете между многобройните марки, за който и да е продукт - изберете този от най-близкия град. Това важи не само за храната впрочем :)