Въведение в пермакултурата. Пречистване на сивата вода и водни култури

Юни 4ти-7ми, 2010

Въведение в пермакултурата. Сива вода и водни култури*

Учител: Doug Crouch


Принципи - дизайн на пермакултурни системи

Системи за рециклиране на вода

Почвена хранителна мрежа

Каним на осъзнато обучение в приятна обстановка с вкусна храна и страхотни хора.

Такса:  100лв**

Храна: 15лв/day
;

Нощувки -

1) Хотели в Шипка

2) Стаи в Пермашип - 5лв. обща стая, 10 лева самостоятелна 

3) Къмпинг - няма такса

Нощувките в Пермашип включват достъп до компостни и безжичен интернет. Душове на разположение в Хотел Сага (3лв/къпане)

** Цената е на принципа пълзяща скала, ако не можете да си позволите да платите пълна такса, свържете се нас. Възможност за участие като доброволец.

permaship2@gmail.com; 088-886-4737

* Курсът е част от Проект Живи Места и е без такса за участници


по проект Живи Места.

 


Какво да си носите:

 - Спален чувал
- Шалте (ако сте на палатка)
- Челник или фенерче
- Дрехи, които не се притеснявате да изцапате

- Музикален инструмент (ако свирите на такъв)
- Неограничени количества ентусиазъм 
- Колелото 

Наблизо има отлични колоездачни пътеки, така че ако сте запален колоездач, носете си колелото;  в центъра се предлагат колела под наем.

Как да ни намерите

 Подробни инструкции

Регистрация  
Програма

Заповядайте в Шипка, за да споделите с нас едно вълнуващо пътешествие в чудния свят на пермакултурния дизайн.
Дъг Крауч, нашият учител за този курс,  ще сподели своят опит и знания в областта на пермакултурата и пречистването и използването на сивата вода за създаване на храна и живот. Пътят, който води Дъг в Шипка и Пермашип преминава през Коста Рика, Нова Зеландия, Калифорния, Азия и Европа - и е изпълнен със създаване на пространства и системи, устойчиви и разнообразни като естествените екосистеми и вдъхновени от основната пермакултурна етика за Грижа за Земята, грижа за хората и споделяне на излишеците.
Сивата вода - това е отпадната вода от банята, пералнята и кухнята.

Огромна част от проблемите в света произтичат именно от липсата на дизайн, подходящ за специфичните местни условия.  Заниманията ни през тези 4 дни целят да се научим да проектираме пространствата около нас за максимална енергийна ефективност. Когато говорим за енергия имаме предвид човешка, водна, електрическа, органична.
Ще научим принципите на пермакултурно проектиране и ще ги прилагаме на практика. Това са принципи, които представляват отражение на моделите и формите в природата.
    Образно казано, курсът представлява фино изтъкана пъстра черга от теория, интерактивни упражнения за проектиране и дизайн и приложение на наученото. Може да очаквате да запретнете ръкави, но едновременно с това ще има моменти, когато красотата и силата на пермакултурния дизайн ще ви оставят без дъх.
Ще моделираме пространството в градината, за да пречистване и използване на сивата вода, също така ще стартираме и начален етап на създаване на зона за водни култури. Ако искате да научите как да поливате вашите растения от водата, която се изтича от душа и да отглеждате на растения във водна среда или как да проектирате вашия имот за максимални резултати с минимална входяща енергия, заповядайте на нашия курс.
Ето и проект на езерцето, което ще сътворим заедно


Вижте тук видео за лъкатушите
А това са  някои снимки от предишните ни курсове:

 Нашите курсове са прекрасно място да срещнете хора, които се интересуват и имат желание да водят осъзнат живот. Очаквайте спокойна обстановка, страхотна храна и музика. Това което научаваме тук е едновременно практично и вълнуващо.
В края на курса се надяваме да се почуствате  заредени с вдъхновение и знания, за да стартирате вашето собствено пермакултурно пространство и да се включите в експеримента. Елате, забавлявайте се и разпространете информацията.