Засаждане на гилдии

Засаждането на гилдии представлява имитиране на функциите на природата, повечето естествени екосистеми са смесица от растения и животни, които се поддържат едно друго, а не монокултури. Защо?


  • всеки вид се нуждае от различни ресурси (екологична ниша)
  • всеки вид произвежда различни продукти, които се ползват от другите елементи в системата.
  • високите растения предпазват младите растения от екстремни промени на времето
  • различните растения са податливи на различни болести и вредители
  • някои растения осигуряват подслон за животни, които се хранят с вредители по растенията.
  • потенциал за симбиозни връзки.Класически пример за гилдия


Трите сестри


Позната на много градинари по целия свят, включително в България е триадата - царевица, боб и тиква. Триото се дефинира като гилдия, защото всяко едно от тези растения помага и подкрепя другите две. Стеблата на царевицата служат за опора на боба, който се увива около царевицата. Бобът от друга страна извлича азот от въздуха и чрез една симбиотична бактерия, която вирее в корените на боба, го трансформира във формаи, която растенията могат да ползват. Тази азотфиксираща бактерия  се храни със специални захари, които пък се изпускат от корените на царевицата. Тиквата със своите широки листа  формира жив мулч, с който покрива плътно земята и по този начин предотвратява растежа на бурени, едновременно с което държи почвата влажна и хладна. Заедно трите сестри произвеждат повече храна и се нуждаят от по-малко вода и наторяване, отколкото засяти по-отделно

Пребройте колко взаимовръзки се формират в тази гилдия. Бобът захранва с азотно плодородие себе си, царевицата и тиквата. Тиквата създава сянка и за тритре растения. Царевицата храни бактерията  и дава опора на бооба. Три растения, които заплитат поне 8 взаимовръзки. Гилдията включва освен растеия и бактерии, тоест повече от едно царство, ако добавите някоя ароматна билка, която привлича пчелите, ще имаме участници от 3 царства. 

Трите сестри са чудесен старт за градина, богата на различни връзки!


Comments