Градината Мандала


Начинът, по който елементите работят заедно, сихнронът, който прави цялото много повече отколкото частите поотделно са най-впечатляващите характеристики на градината мандала
Мандалата също спестява пространство - наполовина от това необходимо за конвенционанлна градина. Това създава повече гранично пространство. Мандалата се засажда с гилдии от растения, където всеки един елемент дава и получава на останалите. В мандалата всички елементи са в хармонично взаимодействие.  

Пример за това плодови дръвчета, които осигуряват сянка през лятото и добавка за храната на кокошките, както и реколта за нас. Плодните дръвчета са заобиколени от билки, които освен че събираме, също така те създават защита срещу вредители със своята миризма и с това че привличат оси. Зоните около плодните дръвчета могат да се ползват за правене на компостни купчини и лехи за специални растения. 

Лук, чесън, домати, грах, картофи, моркови и чушки могат да се отглеждат   в почвата, веднага след преместването на компостната купчина, в зависимост от харнителните изисквания на растението.   

Средния кръг на мандалата се използва за създаване на среда за градина. Изкуственото езерчна о в центъра създава микроклимат за останалите лехи като абсорбира топлина през деня и и я излъчва през нощта. Освен, че може да се отглеждат водни кестени, езерото е източник за вода на птици и гущери и къща за жабите. Всички тези създания играят важна роля в изграждане на балансирана екологична среда и намаляване въздействието на вредителите. В лехата в центъра могат да се засадят многогодишни билки като мащерка и растения като манголд. 

   Шестте лехи около централния кръг се засаждат с едногодишни растения. Куполен кокоши трактор се поставя на всяка леха за 2 седмици. Първата седмица кокошките разравят и ядат тревата и предишната култура. След това лехата се покрива с мулч, като кокошките ровят и изяждат семената на плевелите и разпространяват кокоши тор, докато обработват почвата. Когато трактора се премести на съседната леха, лехата е готова за засаждане с разсад. Разсадът се подготвя до необходимия размер в зависимост от нуждата за събиране на реколтата
 
Това е един прекрасен дизайн, може да го използвате за вдъхновение за вашия собствен дизайн. Ако искате да повече може да прочетете книгата на легендарната Линда Удроу - царицата на градината мандала. Домашната Пермакултурна градина. В момента работим по превода на книгата на български език, като планираме да я издадем на български през юли, 2010. 
Comments