Ферма за Червеи

Създаване на ферма за червеи

Червеите са най-добрите приятели на градинаря. Те разграждат органичната материя и я правят достъпна за растенията. Прокопават канали, чрез които водата достига до корените на растенията. Когато храносмилат органичната материя в почвата, те създават най-богатия органичен тор, който лесно можем да добиваме.

Фермата за червеи (наречена и вермикомпост ферма) е лесен начин за превръщане на обелките от плодове и зеленчуци и други органични отпадъци в страхотен материал, който може да служи за насаждане на стайните ви растения или като подобрител на почвата в градината. Може да се практикува целогодишно, без значение дали живеете в апартамент или къща, дали имате двор или не. Фермата за червеи е особено подходяща за хората, които искат да компостират органичните си отпадъци, но нямат възможност да поддържат голям компостиращ съд. Освен това фермата е източник червеи, които можете да пуснете в градината, да ползвате за храна за кокошките в градината, а ако сте рибар - никога няма да ви свърши стръвта!

Какво ви е необходимо, за да започнете?

Контейнер - дървен или пластмасов

Осигурете си сандъче с размери около 30х40х15 см. Не е нужно да е точно такова, но търсете нещо с голяма площ и относително плитко - червеите живеят и се хранят близо до повърхността. Също така, те обичат да живеят на тъмно. Ако контейнерът е от прозрачен материал, облепете го с вестник или покрийте с плат.

На дъното на контейнера е необходимо да има една или няколко дупки за дренаж. Под него поставете друг контейнер или кофа, за да се събира течността, която също е много ценна за вашите растения. Не забравяйте да сложите цедка, ако дупката е много голяма, за да не паднат червеите във течния разтвор, защото те не могат да плуват!

Червеи

Червените калифорнийски червеи са най-подходящи. Няма смисъл да ползвате земни червеи, защото количеството органична материя, което те преработват, е многократно по-малко Може да си поръчате червеи от фермата на Димо - Waste No More за 7 лева на пакет!

Материал за постилане на леглото на червеите

Ще ти трябват малко овлажнени накъсани вестници, но не прогизнали! Добавете няколко пълни шепи градинска почва (не използвайте готови смески с включени торове!), няколко натрошени яйчени черупки и малко зеленчукови или плодови обелки.

Храна

Може да ги храните с отпадъци от плодове и зелунчуци, хляб, овесени ядки, всякаква паста (спагети). Не прекалявайте с киселите храни и цитрусите - най-подходящото pH е между 7 и 8. Не обичат и лук и чесън, както и пресолени храни (като чипс или пуканки). Ако искате да ги поглезите - много обичат банани!

Най-добре не слагайте месо и млечни, защото въпреки, че червеите се справят с него, най вероятно фермата ще замирише. Ако все пак слагате месо и се появят трупни червеи по него поставете във фермата за няколко дни филия хляб, напоена с мляко. Белите червеи ще се струпат на хляба и ще можете да ги извадите лесно.

Как да отглеждате червеите?

Поставете навлажнените и накъсани вестници на дъното, заедно с градинската почва, натрошените яйца и отпадъците от зеленчуци и плодове. Не ги притискайте към дъното, нека са рехави. Навлажнете и разбъркайте добре цялата смес, след което поставете и разстелете пакета с червеите. Те ще изядат материала в леглото и когато премине през храносмилателната им система, той ще се превърне в ценен тор - на практика това са изпражненията на червеите.

Червеите не обичат светлината, така че покрийте фермата с плътен плат. Ако имате насекоми в къщата, добре е да покриете сандъчето с мрежа за комарник или тензух (може и с плътен капак, но трябва да има отвори за въздух). С времето храната ще намалее и фермата ще загуби влажност - добавяйте нова храна и поръсвайте с вода когато това се случи.

Опитайте се да не добавяте прекалено много храна, защото ще започне да гние и фермата ще замирише. Червеите изяждат дневно храна колкото собственото им тегло; ако остава храна, значи слагате повече отколкото могат да изядат. За да ускорите усвояването на храната, смилайте я предварително (или я накъсвайте / нарязвайте на малки парченца). Ако заравяте храната във влажен накъсан вестник, това ще попречи на образуването на мухъл.

Макар и червеите да са страшно ефективни в преработката на отпадъци, не очаквайте нещо специално да започне веднага да се случва във фермата. Бъдете сигурни, обаче, че магията се случва. Просто се грижете да има хранителен материал и влага. Един ден ще забележите, че материалът се е превърнал в ронлива, плътна черна маса. Това е моментът да съберете "реколтата".

За да съберете този тор, започнете да добавяте храна само в единия край на сандъчето в продължение на седмица. Червеите се учат доста бързо и ще мигрират към частта на фермата, в която е храната. Вече можете да съберете между 1/2 до 2/3 от материала от страната на сандъчето без храна. В този процес вероятно ще изгубите малко червеи, но не се притеснявайте, би трябвало останалите да са достатъчни. След като съберете пресния тор, застелете фермата с ново легло (от вестници, пръст, обелки и черупки от яйца). Подновете храненето и сте отново в играта!

Червеите имат нужда от кислород, така че ако фермата ви е с капак, дръжте го частично отворен, за да има добра циркулация. Полезно е и да разрохквате фермата с малко гребло от време на време, за да диша.

Най-добрата температура за червеите е стайната, но отцеляват при температури от 7 до 29 градуса. Ако стане прекалено горещо, преместете фермата на сенчесто, проветриво място. А ако застудее, покрийте я със стари одеяла, черги или чували от зебло. Ако държите фермата навън, зимата червеите ще измрат, но не изхвърляйте материала - на пролет, когато времето се затопли, от яйцата ще се излюпят нови червеи.

Ако по някаква друга причина червеите ви умрат, отново не изхвърляйте съдържанието на фермата. В него се съдържат бели, овални яйца, от които за няколко седмици ще се излюпят малки бели червейчета, щом създадете подходящи условия. Ако добавяте редовно черупки от яйца във фермата, червеите ще извличат от тях калций, който им е нужен за размножаването. Не се притеснявайте от свръх-популация - броят на червеите се регулира от обема на фермата и количеството на храната.

Как да направите ротационна ферма?

Червеите винаги мигрират храната. Тази особеност позволява да си спестите труда по отделянето на червеите от торта всеки път, когато искате да я съберете. Идеята на многослойната (или ротационна) ферма е да се използват сандъчета, които се поставят едно върху друго и позволяват червеите да се преместят от долното в горното.

След като вече имате едно сандъче и фермата ви се развива добре, снабдете се с още едно такова. За препоръчване е да са еднакви и да влизат едно в друго. Ако сега започвате фермата - направо си купете три еднакви. В дъната на две от тях пробийте дупки, а на третото - не. То ще служи за събиране на течността, която изтича от фермата. На дъното му поставете нещо, с което да надигнете следващото сандъче с 5-10 см, например 2-3 пръстена, изрязани от ненужна пластмасова бутилка.

Върху тях поставете едното продупчено сандъче и започнете фермата. Когато сметнете, че е време да съберете торта, спрете да храните червеите за около седмица. После вземете третото сандъче и застелете в него ново легло и храна. Поставете го върху фермата и го притиснете леко, така че дъното му да опре в торта в долното сандъче.

След време (в зависимост от размера на фермата и това колко храна е останала в средното сандъче) всички червеи ще мигрират в горното сандъче. Сега спокойно можете да съберете торта от долното и да го подготвите за следващия цикъл на ротацията, когато ще легне върху вече пълната с тор нова ферма.

Полезни съвети

 • Материалът във фермата трябва да бъде влажен на пипане, но не мокър, не трябва да тече вода от него. Ако е нужно, навлажнявайте повърхността с пулверизатор с вода.
 • Ако фермата започне да мирише, най-вероятно има прекалено много храна или прекалено много вода. В началото давайте малки количества храна на червеите и добавяйте нова чак след като са изяли първата. С времето можете да увеличите порциите.
 • Ако хлебарки и мравки се опитват да влязат във фермата, покрийте я плътно с капак или с обтегнато парче зебло. Ако фермата седи върху мебел с крачета, може да поставите всяко краче в купичка с вода, за да спрете пълзящите насекоми.
 • Ако червеите не се размножават, най-вероятно трябва да преместите фермата на по-тъмно и хладно (18-25 градуса) място и да добавите повече влага.
 • Ако добавяте много сладки храни, като плодове или зърна, е възможно условията във фермата да станат високо киселинни. Поръсете доломит, калциев карбонат или дървесна пепел, за да намалите киселинността.
 • Ако смятате да пускате от червеите в градината си, имайте предвид, че имат нужда от много влага и няма да копаят надълбоко, за да я намерят. Така че се уверете, че сте поставили дебел слой мулч.

Изумителни факти за червеите

 • Земният червей диша през кожата си, има пет сърца и кръвоносна система, калциращи жлези за неутрализиране на храната, воденичка с песъчинки за стриване на храната, храносмилателна система, мозък и нервна система, няколкостотин органа с функцията на бъбрек, едновременно мъжки и женски полови органи и функции и жлеза, която секретира мускус за оформяне на капсули за яйцата.
 • Урината и фекалиите на червеите са най-добрият тор за вашата градина. С него растенията ще растат по-силни, плодовете ще стават по-едри, а цветята ще цъфтят повече и по-рано.
 • Без червеите, всяко растение и животно, което е умряло и паднало на земята просто ще си остане където е. Дървета, листа, плодове, мъртви животни и храна просто ще се трупат и трупат, без да се разлагат.
 • Най-големият земен червей, намерен някога, е дълъг 670 сантиметра от носа до опашката.
 • Ако отрежете опашката на червей - тя ще израстне отново, но не и ако му отрежете главата.
 • За един ден червеят може да изяде храна с тегло, колкото собственото му.
 • Чарлз Дарвин е изучавал червеите 39 години! Знаете ли защо? Ето какво е писал той: "Едва ли има много други животни в природата, които да са изиграли така важна роля в историята на света..."
 • Червеите съществуват от поне 120 милиона години. По времето на египетските фараони, Клеопатра е казвала, че червеите са свещени.
 • Червеите са толкова чувствителни, че могат да усетят вибрациите на почвата, когато птица каца наблизо и така успяват да се скрият в дупките си и да оцелеят.
 • Земният червей има между 90 и 150 мускулести сегменти с формата на поничка, наредени един до друг.
 • Има над 4400 вида червеи, от които 2700 - земни червеи.
 • В един акър могат да живеят над милион червеи, които изяждат 10 тона храна и обръщат над 40 тона почва годишно.
Comments