Горещ компост

Какво значи компостиране?

Компостирането е природен процес, при който органичният материал се преработва в плодородна почва, наречена компост. Естествените закони диктуват всяка жива материя да се разлага благодарение на микробната дейност. Грединското компостиране се състои в ускоряването на този природен процес. Като компостираме органичните си отпадъци, ние връщаме хранителните вещества обратно в почвата, за да продължим естествения природен процес.
 
Когато компостирате, всъщност отглеждате милиарди и милиарди миниатюрни форми на живот, познати като микроби. Микробите се хранят от натрупания от Вас органичен материал. От своя страна, те представляват всусна хапка за различни насекоми, които се възползват от почвата по други начини, като земните червеи, които правят водни канали като дълбаят през почвата и изхвърлят екскременти със силен обогатяващ ефект. Така че когато микробите превърнат органичните отпадъци в компост, можем да използваме завършения продукт в градината и така да обогати почвата с милиарди микроби. Това от своя страна привлича полезни насекоми, които на свой ред ни осигуряват здрава и плодородна почва.
 
Друг продукт на процеса на компостиране е сравнително стабилното вещество хумус, което задържа водата и хранителните вещества, за да са достъпни за растенията при нужда. Това е наистина забележителен и достъпен за всеки от нас процес. Така че ако искат да станете управител на ферма за отглеждане и населване на микроби, които с удоволствие ще се грижат за градината Ви, продължавайте да четете и откриите различните подходи.

 

 
Микробните играчи в производството на компост (От ляво на дясно) Бактерии, Actinomycetes, Fungi, Protozoa and Rotifer


Как да правите  бърз горещ компост: Аеробно  
Това е един от многото методи на компостиране, които представихме по време на курсовете, които се провеждат при нас.  Състои се в създаване на идеални условия за микробите, за да се хранят и размножават, така че да обработват материала много бързо. За най-добри резултати микроорганизмите имат нужда от въглерод за енегрия и азот за произвеждане на протеини в правилни количества. Нуждаят се също от влага и кислород. Можете да осигурите това като трупате голямо количество материал богат на въглерод и по-малко органични материали богати на азот като редувате слоевете и напоявате сухите материали с вода, за да поддържате купчината лека и пухкаваи да има добра циркулация на въздух в компоста. Разнообразието на органични отпадъци помага развитието на различни микроби, които ще ускорят процеса на компостиране и ще осигурят по-високо качество на завършения компост.  
 
Съотношението на богати на въглерод материали към богати на азот нужно за създаването на оптимални условия за микробите е научно изчислено и много научни изледвания по темата са пукликувани в интернет. Ако сте от научния тип и е наложително да сте точни в това отношение, погледнете тук. В противен случай, имайте предвид, че отношение 30:1 въглерод към азот е идеално и ако търсите и използвате сигурни методи като описания по-долу, скоро ще научите, че това съотношение се постига лесно в практиката.

 Използвани материали

 •  Свежа окосена трева и други зелени плевели   
 •  Слама
 •  Пресен кравешки тор (или какъвто и да бил друг тор) 
 •  Зрял овчи тор
 •  Дървени стърготини
 •  Стъбла на многогодишни плевели, отрязани предишната зима и добре изсушени 
 •  Вода

Не е нужно да използвате толкова много материали - слама, свежо окосена трева или плевели или всеки вид тор вършат работа, но колкото по-разнообразни са материалите, толкова по-разнообразни ще са микробите и дейността им ще е по-ефективна. Биоразнообразие му е майката, както винаги :)  вижте по-долу за списък с всички материали, които можете да използвате

Как да го правим
 • Съберете всички материали на едно място
 • Започнете като напоите сламата, стърготините и други сухи материали
 • Сложете слой по-големи пръчки, за да направите джобове с въздух в основата. Основата трябва да с размери поне 1mx1m 
 • Зпочнете със слой слама, след това слой прясно окосена трева или плевели, фин слой мокри стърготини, слой крави тор, пръчки, слама, стар овчи тор, мокри стърготини и т.н. - продължете наслояването докато получите купчина с добър размер.
 • Слой по слой, издърпайте с вила материала от средата на купчината към външния кръб, за да има достатъчно кислород.
 • Размерът има значение, направете купчина от поне 1 m3 ; по-голям е по-добре заради потенциала за повече задържане на топлина.   
 • Обърнете купчината лед 3-4 дни и след това през 2-3 дни.

 Чрез този метод бързо се получава компост с добро качество. Нашата купчина беше топличка, когато я проверихме на третия ден и рано сутрин можеше да се види парата от топлината.


Бърз преглед на някои предимства и недостатъци на бързото компостиране

Предимства на бързото компостиране: 
 • Готов компост само за няколко седмици (в зависимост от атмосферните условия)
 • По-високо съдържание на хранителни вещества заради по-малкото им разлагане
 • Стъблата и семената на плевелите се унищожават от високата температура  .
 • Повечето човешки и растителни патогени се унижащават при температура над 55 С
Недостатъци на бързото компостиране:
 • Изисква голямо усилие, особено ако го поддържате сами  
 • Изисква големи количества материал по едно и също време

Полезни съвети
 • Ако има една тайна за бързото компостиране, то тя е добре да натрошите богатите на въглерод материали като паднали листа, слама, шума, хартия и картон. Натрошаването увеличава площта на работа за компостиращите микроби и позволява по-равномерно разпространение на въздух и влага между материалите.
 • Направете купчината за компост където искате да я ползвате, за да може, когато е готова, просто да я разнесете наоколо.
 • Ако можете, изберете по-горещ период
 • Покрийте купчината, ако се очаква проливен дъжд  

Списък на въглеродните и азотни материали подходящи за компостиране   


МАТЕРИАЛ

C=Въглерод

N=Азот


МАТЕРИАЛ

C=Въглерод

N=Азот 


Слама, тревопасни ??? - която се постила на животни

C & N

Косми

N

Готвено с прясно месо

N

Слама ??? която се коси

C

Готвено с кокали

N

Сладководни водорасли

N

Мляно кафе

N

Листа

C

Яйчени черупки

O,алкализатор

Текстил

N

Перушина

N

Тор

N

Плодове

N

Хартия (която не може да се рециклира)

C

Обелки и други отпадъци от плодове

N

Обелки от фъстъци

C

Градински отпадъци, изсушени

C

Слама ??? изсушени пръчки

C

Градински отпадъци, пресни

C & N

Тикви

N

Окосена трева, изсушена

C

Отпадъци от зеленчуци

N

Окосена трева, прясна

N

Торбички от чай или чаени листа

N


Материали, подходящи за компост, но изискващи специално внимание

Има доста материали, които са подходящи за компостиране, но изискват специална подготовка, преди да се сложат в купчината в задния Ви двор. Някои от изброените по-долу могат да изискват допълнителна обработка или да трябва да се добавят на слоеве или в малки количества. Други могат да създават проблеми с процеса на компостирани или да вредят на финалния продукт. Коментарите целят д Ви помогнат да решите дали да включвате тези материали във Вашата купчина.МАТЕРИАЛ

C=Въглерод 

N=Азот


 

КОМЕНТАР

Картон (който не може да се рециклира)

C

Разлага се бавно. Накъсайте на малки парченца. Ако искате, накиснете във вода и добавете капка препарат за миене, за да ускорите разлагането.

Кочани и стъбла от царевица

C

Разлагат се бавно. Накълцайте ги на ситно и ги смесете с матриали, богати на азот.

Болни растения

C

Болестите могат да бъдат трудни за унищожаване. Изсушете растенията на слънце в наилонови торбичи докато са напълно сухи или оставете в гореща (131°-140°F)  купчина за поне седмица, или ги изгорете и сложете пепелта в кпчината, или просто не слагайте в купичната.

Окосена трева, обработнава с химикали

C

Пестицидите и хербицидите са проблем, разлагат се за един до 12 месеца. Оставете окосената трева на поляната (най-добре) или добавете към купчината, ако матиалът ще се компостира за поне 12 месеца или изчакайте 2-3 седмици от нанасянето на химикала преди да слагате окосената трева в компоста. Не използвайте окосена трева като градински отпадък поне 2-3 седмици (или две окосявания) след като сте приложили химикал.

Клонки от жив плет

C или N

Разлагат се бавно. Тънки слоеве от клонки от жив плет могат да се ползват от време на време само за втвърдяване на купчината; начупете клонките на малки парчета.

Вар

O,
алкализатор

Променя химията на купчината, причинява загуба на азот, а прекалено многото вар унищожава бактериите и други микроорганизми. Не слагайте в купчината или слагайте много тънки слоеве, ако купчината губи кислород (не смесвайте с тор).

Черупки от ядки           - орехи

C

Разлагат се бавно. Натрошете на ситно.

Блатен мъх

O, ниско съдържание на хранителни вещества

Абсорбира влага, разлага се бавно. Смесете добре с други материали, добавайте само в малки количества. Ако и възможно, накиснете го в топла вода преди да го сложите в купчината.

Шишарки

C

Разлагат се бавно. Натрошете на много малки парченца.

Борови иглички

C

Разлагат се бавно. Смесете добре с други материали, слагайте  в малки количества.

Листа от лападови растения

N

Съдържат оксалова киселни, който намалява pH и спира микробната дейност. Слагайте в много малки количества, смесвате добре с други материали или въобще не слагайте в купчината.

Стърготини

C

Разлагат се бавно, могат да навредят ва снабдяването с въздух. Прибавайте на тънки слоеве, смесвайте с материали богати на азот.

Торф

N

Разлага се бавно. Натрошете на малки буци, смесете добре с други материали или покрийте купчината с торф, обърнат с корените нагоре, тревата надолу (най-добре през есента) или компостирайте отделно - поставете го с корените нагоре, намокрете го добре и покрийте с тъмно платно.

Почва

O,
Активатор

Може да утежни готовия компост. Добавете малки количества на тънки слоеве или не слагайте в купчината (готовия компост обикновено има същите свойства и тежи по-малко).

Орехови листа

C

Съдържат юглон, който може да бъде токсичен за растенията. Добавяйте в малки количества, смесете добре; токсинът ще се разложи напълно след 30-40 дни.

Плевели, опасни

C

ризоматидните (стелещи се) коренови системи са трудни за унищожаване. Изсушете на слънце или не слагайте в купчината.

Плевели, други

N

Семената на плевелите са трудни за унищожаване. Най-добре да се използват, когато са зелени и нямат глави на семена или да се оставят в гореща купчина (131-140°F) поне за седмица.

Пепел от дърва

O,
Алкализатор, въглен

Променя химията на купчината, може да причини дисбаланс на хранителни вещества. ИЗползвайте много рядко на тънки слоеве; не слагайте най-отгори ил въобще не слагайте в купчината.

Дървени парчета

C

Разлагат се бавно. Начупете на малки парчета; смесете с материали, богати на азот. Slow to decompose. Shred or chop into very small pieces; mix with nitrogen rich material.

Органични отпадъци, които да избягваме

Някой ден, когато купчината ви компост се е свила и изглежда разочароващо малка, можете да разтършувате из двора и дома си, търсейки още органични отпадъци. Някои от тях обаче не са подходящи за купчината в задния Ви двор. В таблица 4 ще намеритематериалите, които да избягвате да слагате и причините за това.

Материали, които да избягваме в домашна купчина компост


МАТЕРИАЛ

КОМЕНТАР

Котешки изпражнения

Могат да съдържат патогени, вредни за хората; могат да съдържат и химикали за подобряване на миризмата на изпражненията.

Въглени и брикети

Съдържат серни оксиди и други химикали, които са токсични за почвата и растенията.

Хартия, лъскава и цветна

Може да съдържа мастила, които да отдадат токсини на купчината.

Изпражнения на домашни животни

Могат да съдържат патогенни бактерии, вируси и паразити, които изискват продължително излагане на високи температури, за да бъдат унищожени.

Comments