Отзвук и оценка - 1ва пермакултурна работилница

Първата работилница в пермашип се проведе!
Време за оценка на живо не остана, динамиката през двата дни беше "работа и информационен обмен" .
"Това е социален експеримент", каза Стоян Камбуров, един от участниците,  "всеки може да си засажда сам на вилата, но такова събирането на хора с общи интереси на едно място,  даде възможност да се научат много нови неща.
 
Огромни благодарности за всички участници от името на Пермашип. Новите обитатели, се чувстват отлично, полюшват се на лекия ветрец и надявам се радват на днешните попълнения в гилдиите - детелина, копър и бял равнец.
Критиката:
- Планът на засаждане и дейностите/работни групи биха  могли да бъдат организирани/измислени по-добре.
- Произведохме 1 кош пластмаса....следващият път ще направим експеримент за работилница с нулеви пластмасови отпадъци, междувременно ще маркираме кофата за пластмаса по-умело, така че нито един фас да не се промъкне вътре.

Настроението - през цялото време бяхме на рожден ден и в буквалния и преносен смисъл. Парти- центъра в действителност представлява дюкянът - бъдеща библиотека, чайна, ганкиното кафене, йога студио, дюкян за продукти, произведени в пермашип, Шипка и околностите и информационен център за пермакултурата и други природосъобразни практики .

И поуката - почваме да планираме юнската работилница от сега!

Натиснете тук , за да видите коментарите до момента и да дадете Вашата оценка, линкове към снимки и каквото друго се сещате!Резултатите
- Самата градина- гора е експеримент за интегрирано биологично земеделие. Засадихме 4 ябълки, 3 череши, 3 кайсии, 3 праскови, 1 кестен, 2 елши, 2 ели, 1 борче, 1 топола, 1 акация, 1 трънка, 1 неизвестно дърво от местен вид, 10 храсти - птиче грозде (ligustrum), 3 глицинии, 1 хризантема, много нарциси,  ягоди и лук бяха преместени или засадени на места, където ще имат по-добри условия за развитие или ще помагат на дърветата да се развиват и да се справят с вредителите.
- Каменната спирала за билки, в която в момента се ширят 2 маточини, 1 здравец и семена от пореч (water cress) в езерцето, спечели сърцата на съседите, които обичат да посядат на оградата - близо до новопристигналата дуглазка ела и мисля не само техните :)
- Растенията под изчистените пространства от метални и други боклуци живеят втори живот, а усещането за свобода без пружини и решетки пред погледа, зарежда с енергия. 
- Храната, макар че се появи късно първия ден, беше много вкусна и сготвена с любов.

Comments