Слънчеви фурни

    Този раздел е за това как направихме Слънчева фурна - парабола, Слънчева печка - панел и Слънчева фурна -Кутия и резултатите от нашия опит. Но да започнем с едно кратко представяне на готвенето с помощта на слънцето.   Идеята на слънчевите печки или фурни е да се улови енергията на слънцето и да се използва за готвене. Практичните аспекти на тази идея са донякъде зависими от количеството слънцегреене, от количеството време с което разполагате и типа готвене, който предпочитате. Слънчевата печка може да работи, само когато слънцето грее и изиска наблюдение и настройка на позицията й, докато готвите, както и внимателно обмислен подход спрямо какво ще готвите. Въпреки това тя ползва безплатна чиста енергия и в някои случаи, където е налице изобилно слънцегреене е много полезна, като просто се изисква промяна на някои наши навици, за да бъде този тип готвене ефективен и удобен.

Принципи

Повечето слънчеви (соларни) печки работят на основния принцип: слънчевата светлина се трансформира в топлинна енергия, която се улава и ползва за готвене.

sun


Гориво: Слънчева светлина

Слънчевата светлина е "горивото". Слънчевата печка се нуждае от място на открито, което е слънчево за няколко часа и защитено от силен вятър и безопасно за храната. Слънчевите печки не работят през нощта и в облачни дни.

Трансформация на слънчевата светлина в топлинна енергия.

Тъмните повърхности стават много горещи, когато са изложени на слънчева светлина. Храната се сготва най-добре в тъмни, плитки, тънки метални съдове с тъмни, добре затворени какпаци които да задържат топлината и влагата.

black pot absorbing sun's rays white pot reflecting sun's rays


Задържане на топлината

Прозрачен "капан" за топлина около тъмния съд пропуска слънчевата светлина и задържа топлината. Това може да бъде чист, топлоустойчив найлонов плик или голяма стъклена обърната (инвертинрана) купа (при печките -панели) или изолирана кутия със стъклен капак при печките-кутии. При извитите концетрационни печки, обикновено не е необходимо използването на топлинен капан.

black pot with bag black pot in box cooker
Улавяне на допълнителна слънчева светлина

Една или повече лъскави повърхности отразяват повече светлина върху съда, като увеличават топлинния потенциал.

panel cooker with sun's rays box cooker with sun's rays

parabolic cooker with sun's rays

Оригинален източник http://solarcookers.org/basics/how.html

 
 
    Сега се насочваме към нашия опит, придобит по време на обучителния курс в Пермашип "Енергия от Земята и Слънцето- научи и сътвори" това лято, когато създадохме няколко различни модела слънчеви фурни, за да тестваме как се представят при готвене.
След кратко обсъждане се разделихме на три групи, като всяка група избра да направи различен модел - парабола, фуния и :лесния капак". 
Парабола
 
    
Това беше "детето" на Стоян, за което той беше набавил алуминиев материал с високо отразяващи качества. Материалът беше поръчан предварително нарязан. За да се изработи тази печка трябваше да се сгънат компонентите под определен ъгъл и да се пробият 5 милиметрови отвори, в които да се завият болтове и гайки. След като печката беше направена, я закачихме на триножник от три пръта, за да поставим съда за готвене във фокусната точка на слънцето. 
 
Резултати
 
Този модел загря 4 литра вода от 23 градуса до 53 за два часа по време на частично облачна и ветровита част от деня, която ни послужи за хладък чай. Определно не кой знае какъв успех, но когато слънцето се появи по-късно през деня температурата бързо се покачи до 79C градуса. Приготвихме слетобедна закуска от Юфка (домащна юфка с мляко и мед), ползвайки тази печка, което ни отне 20 минути и беше вкусна, много вкусна.

Подобрения
 
Изследванията посочват, че бихме могли лесно да подобрим работата на печката, ако се използват черни тенджери с черни капаци и се ползва по-голяма повърхнина на окачване, за да може да се постави тенждерата в прозрачен найлонов плик или стъклен контейнер, който да обвие черната тенджера, създавайки изолационен въздушен слой. Също така трябваше да правим по-чести преместванията на фурната по време на деня (през определен период от време). Ще опитаме тези методи в бъдеще.

За и против
 
Предимствата на този модел са:
 • направен от издръжлив материал, устойчив на дъжд и може да се ползва дълго време без да е необходима особена поддръжка.
 • Може да готви толкова бързо, колкото конвенционална електрическа печка.
 • Може да се ползва за пържене на храни
Недостататъците
 • Не е удобен за пътувания
 • По-скъп от други модели, тъй като се ползват специални материали (цена на материалите около 45лева)
 • изисква премествания спрямо слънцето през определен период от време
 • може да предизвика увреждане на очите, тъй като е направен от силно отразяващ материал.
Коментари 
 
Моделът на Стоян има потенциал да достига много високи температури бързо и при придобиване на опит в ползването може да представлява добра алтернатива на електрическата фурна в слънчев ден. Фактът, че е доста обемист намаляват стойността му като принадлежност при къмпиране и туризъм, но затова пък издръжливата мъ структура означава, че ще изпълнява функциите си дълго време.
 
Фунията 
 
Фунията беше избора на Филип и привлече най-голям участници в изработването й - което изискваше малко картон, домакинско фолио, лепило и една кутия, за да държи печката изправена. Филип също боядиса една консервена кутия от от кучешка храна и капак,  черни и запечата тази "тенджера" в плик за фурни. пълни инструкции за изработване виж http://www.solarcooking.org/plans/funnel.htm
 
Резултати
Този модел затопли кутия с ориз с начална температура 17 градуса до 74 градуса за 2 часа по време на частично облачната част от деня. Оризът беше добре сготвен за 6 часа. 

 
Подобрения 
Може да се направи по-голяма, за да може да се ползва за по голям съд. Може да се окачи съда във фокусната зона като се ползва триножник, като по този начин по този начин ще се увели отразената топлина от всички повърхности и също така по-честа смяна на позицията би увеличила интензивността на слънцегрееното върху съда. В бъдеще ще направим допълнителни тестове, вземайки предвид тези възможности.

За и против 
За този модел
 • изработва се от евтини и лесно достъпни материали 
 • изработва се много бързо 
 • много лесно преносим 
Против: 

 • няколко пъти излагане на дъжд, ще го повреди
 • изисква периодично преместване спрямо слънцето
 • може да причини увреждане на очите
Коментари
  
Фунията е нашия фаворит, тъй като демонстрира от самото начало колко ефективна може да бъде и какъв потенциал има. Много е лесна и евтина за изработка и е идеалната печка за къмпиране, тъй като е лека и лесна за пренасяне. Очакваме да я използваме интензивно на морето.    
 
Лесния капак 
 
Иван и Емил се захванаха с лесния капак, който не е чак толкова лесен - представлява картонена кутия, застлана  с домакинско фолио с дъно от черна ламарина и капак изработен от плексиглас или стъкло и допълнителен капак, покрит с фолио, който да отразява слънчевата светлина в кутията. вижте тук подробни инструкции за изработка: http://solarcooking.org/plans/easylid.htm
 
Резултати 
 
Този модел загря един литър вода с начална температура 17 градуса до 30 градуса за 2 часа по време на частично облачната част от деня. В 6pm температурата беше 74C.  Определено не е особено впечатляващо. .Също направихме сок от дренки с тази печка. Сава напълни един буркан с дренки и добави вода. След един ден на слънце сокът беше готов за изтискване и като добави вода  и захар ни почерпи с много вкусен сок. 
Подобрения
Съдовете за готвене, които ползвахме можеха да са по добри - черни и запечатани в стъкло или найлон. Още една кутия вътре в кутията ще допринесе по-добра изолация. Плексигласът, който ползвахме не беше напълно чист, малко издран. И повече периодични премествания спрямо слълнцето биха подобрили резултатите. 

За и против
 
За този модел:

 • изработва се от евтини и лесно достъпни материали
 • относително лесно е да се изработи. 
 • Затворен е и може да се ползва за непокрита храна - затопляне и сушене на плодове.
Против:
 • няколко излагания на дъжд ще го разрушат
 • достига по-ниски температури
Коменатри Comments  
 
Лесния капак е много удобен за ползване и не изисква много местене, но не е подходящ за готвене, което изисква високи температури. Но затова пък, температурата която постига е идеална за сушене на плодове и ние успешно изсушихме смокини и ябълки. Капакът предпазва плодовете от насекоми и мухи, за няколко дни направихме ябълков чипс. Три дни бяха достатъчни за смокините, макар и ако ги бяхме разрязали на половинки и 2 дни щяха да са достатъчни.
 
 
Нощните лампи на Сашко 
Открихме двойна функция на нашите печки, докато си почивахме край огъня през ноща. На Сашко му хрумна да постави свещ във фурните. Ефекът беше много красив, особено под влияние на домашната ракия. Фунията, най-подвижния модел оот трите се оказа и най-добрата нощна лампа, с което се затвърди позицията й на идеален спътнник при пътуване. 
 
Кратко заключение
 
Нашите експерименти досега ни показаха няколко неща. Първо, тези печки са лесни за изработка о вършат работа, но за да се постигне максимален резултат се изисква време и внимание и най-вече промяна на навиците и очакванията. По никакъв начин те не могат да бъдат единствения отговор на готвенето за жилища, които не са свързани към електрическата мрежа, но представляват добра алтернатива, когато са налице подходящи условия. Лесни са за демонстрация и изработката им заедно с деца е прекрасен начин децата да научат различни принципи докато се забавляват. За плажа фунията наистина ще влезе в добра употреба за готвене през деня и лампа за през нощта. Ние планираме до правим още експерименти в тази посока, за да тестваме полезността на теиз печи и ще публикуваме тук резултатите. Благодарим на всички, които участваха в експериментите. 
 
Още за четене и връзки 
Превъзходен сайт, съдържащ всичко, което бихте искали да научите вкл. модели, упътвания и интерактивни изследвания.
 
 
 
 
Comments