Paulownia Plantation

Миналата година решихме да обърнем специално внимание на 'дървото-чудо' Пауловния, което е истинска емблема за пермакултурата. Сред достойнставата му са способностите му да фиксира азот (което го прави подходящо за възстановяване на нарушени терени), бързия му растеж (за 7-10 години достига до използваем размер), може да се сече повече от веднъж (поникват няколко стъбла, когато се отреже първото), осигурява фураж за добитък, привлича пчели, произвежда биомаса и е наистина красиво дърво, освен това спомага за намаляване на въглероден диоксид, както всички други дървета.  За повече информация относно Пауловния, прочетете тук.Дърво с толкова много полезни функции си заслужава отглеждането.  
Пауловния в Пермашип

През зимата осигуряваме отоплението на къщата и загряването на водата чрез печки с дърва. Трупите бук, които използваме в момента са устойчиво отглеждани и отсичани от околните гори, но цената им непрекъснато се покачва, а с покачването на цената расте и изкушението да се секат дървета нелегално и да се продават на черно – една твърде разпространена практика в региона. За да облекчим натоварването на сегашната система и да се наслаждаваме на независимост, нашата цел е да сме енергийно самодостатъчни и  да отглеждаме собствена дървесина както за отопление, така и за строителство. Пауловнията може да се окаже ключът към постигането на тази цел доста по-скоро, отколкото предполагахме. 

Paulownia Elongata е неинвазивният вид, който най-добре подхожда на климата ни, така че поръчахме семена и започнахме с планирането как да вместим тези дървета в общия ни дизайн.  Бързо установихме, че ако правилно проектираме мястото, на което ще ги отглеждаме, то ще можем да си осигурим не само дървесния материал, но и други ползи. С помощта на пермакултурните ни мозъци, измислихме план, който да ни подсигури дърва за огрев, строителни материали, плодове, ядки, билки, мед, гъби, зеленчуци, вино, доходи, убежище за диви животни и плодовитост на съвсем минимална цена. Прилагането на плана в началото изисква доста интензивни усилия, но ако проектът работи, то поддръжката би изисквала минимални усилия.

Вариантът, до който достигнахме ние, се базира на употребата на парцел с южно изложение и лек наклон надолу, като има защита от вятъра и източник на вода на близо. Напояването става посредством канал с помощта на гравитацията или отклонен поток, който достига до първата канавка, в горния ляв ъгъл на парцела, тази канавка се пълни и се източва във втора канавка по-надолу, като този процес продължава докато водата не напусне системата и не се оттече в езерцето в края на плантацията. Системата се поддържа изцяло от гравитацията, и тъй като канавките са терасовидно разположени, водата бавно се просмуква из цялата площ. При подобни парцели, възможностите за растеж на растенията се сменят според сезоните. Например пролетните грудки се събуждат за живот през ранната пролет, като се наслаждават на пълно господство над храната и светлината, но по-късно биват засенчени от растящите листа на дърветата и се налага да делят  хранителните вещества от почвата с многогодишните растения, които се пробуждат от зимния си сън. Тази последователност се случва непрекъснато в природата и разбирането й много помага при проектирането на системите.Paulownia Elongata Build Year 1-3В нашия случай, докато дърветата са млади, около тях се насажда пшеница и други тревни култури, от които можем да получаваме скромна реколта зърно, а те осигуряват сламата, за да са защитени самите дръвчета. Същото пространство може да бъде поделено и с едногодишни тикви, които нямат нужда от особени грижи, защитават земята от нежелани многогодишни плевели и пазят сянка, като по този начин запазват влагата в почвата, необходима на фиданките ни. С времето дръвчетата ще растат и ще хвърлят по-голяма сянка, и докато пшеницата все пак може да се отглежда преди да развият пълната си корона, то за тиквата не остава място. Така че тя може да се замени с  пънчета, по които растат гъби шитаке, защото те обичат сенчести и влажни места. Със запълването на една ниша се отваря друга. Има още много връзки между различните елементи на проекта ни, а и тъй като ние все още планираме, то ще се появят и много други, което е и най-хубавото в този етап от дейността. Нямаме търпение тази година да пренесем идеята от главите си в нашата горска градина. Според нас подобни проекти имат голям потенциал да съживят много от изоставените и нарушени парцели земеделска земя в България, както от екологична, така и от икономическа гледна точка. Растящото търсене на чиста и здравословна органична храна в градовете из България може да бъде посрещнато с подобен род системи, като в същото време те осигуряват работни места и просперитет на всеки бъдещ растениевъд/дизайнер. Надяваме се да развием курсове за обучение, които да фокусират върху планирането и прилагането на тези градински системи в бъдеще.


Paulownia Elongata Build Year 3-7
  
Comments