Коноп и вар

Коноп-Вар  е комбиниран строителен материал, който може да се използва за стени, изолация на покриви и подове, както и като част от сгради с конструкция от греди. Този материал притежава добри термични и акустични свойства и предлага едно наистина свободно от въглерод допълнение към устойчивата конструкция. Зидарството с Коноп дава възможност на конструкцията да диша и има способността да абсорбира и излъчва влага, което прави сградите по-здравословни и издръжливи. 
 
     По време на нашия Курс Лято 09, след известна дискусия относно въглеродния отпечатък на варта решихме, че предимствата неутрализират недостатъците  и решихме да експериментираме с тази смес. Бяхме наясно с факта, че употребата и в България е ограничена, затова решихме, че ще е от полза да разпространим малко информация и привлечем интерес, особено като се има предвид, че двата вида материал са  свободно достъпни в страната. Конопената част от сместта, всъщност е просто обвивката на  Cannabis Sativa www.wikipedia.org/wiki/Cannabis_sativa - растение, което се изсушава и натрошава на малки парчета. В някои страни се продава готов продукт в това състояние, който може да бъде направи смесен с варта. За нещастие, не успяхме да намерим никъде в България място, където да се продава този материал, а всички по-нататъшни търсения в тази насока се оказаха безполезни. Имахме вариант да вземем 200 кг ненарязана бала коноп от Северна Румъния,  но материално-техническото обезпечение на превозването му до нас беше, меко казано, проблемно. За късмет, докато размишлявахме над нашата дилема, случайно попаднахме на поле с диворастящ вид от същото растение, което беше напълно готово за бране. Още по-добре беше, че това поле се намираше само на един или два километра от новопридобития ни парцел земя! Някои биха казали Манна, и това определено приличаше на божествена намеса. 40 минути по-късно, с напълнена догоре кола с въпросната билка, нашите безгласни молитви отново бяха чути и ние успяхме да се приберем без да бъдем спрени от органите на КАТ. Колкото и да бяха невинни обясненията и причините ни за пълната с канабис кола, не съм много сигурен колко добре би приел това местния старши полицай. Беше много вълнуващо да открием, че това удивително растение вирее на местна почва, и това направи предстоящата демонстрация още по-уместна.  По принцип, ние бихме могли да отглеждаме на парцела достатъчно коноп за построяването на една къща, но засега се налагаше да нарежем количеството с което разполагахме на на малки парчета, за да го подготвим за смесване с варта. Без съответните машини, това е много трудоемка и отегчителна задача, но за наш късмет имахме достатъчно помощници и скоро разполагахме с достатъчно материал от коноп за скромната ни демонстрация.

 
 
Бялата Вар беше закупена от местния магазин в торби от по 10Кг, на цена 2.20 лв за торба
 
 
Сухите малки парчета Конопена обвивка бяха поляти с вода и бяха смесени в пропорция 3 части Коноп  към 1 част Вар
            
Сместта беше излята във форма, направена за целта, като тази форма представляваше стена.
 
 
След известно време, отливката на нашата стена-макет беше пълна и достатъчно суха, за да отстраним предните дъски.

 

Като по чудо, вие имате една превъзходна изолираща стена, и независимо, че това беше една малко мащабна демонстрация, скоростта, с която можете да работите с тази смес е удивителна. Като се има предвид, че конопът вирее изключително добре при този климат, а варта е сравнително евтина, ние виждаме много привлекателни възможности за построяване на по-големи конструкции. Всичко с времето си.

 
 
 Под формата на импровизиран експеримент, ние също така опитахме да смесим варта с други растителни материали, като например изрезки от пролетното подрязване на плодовите дръвчета, както и клонки от бъз, нарязани на малки парченца и отстранена кора. Идеята беше да видим, доколко това би могло да служи за заместител на конопа. Блокчетата, които направихме изсъхнаха добре и следва да бъдат тествани изолационните им свойства на по-късен етап.
 
Още за четене
 
 
Блог, посветен изцяло на конопа и варта
 
Колко добри са Конопа и Варта?
 
Други употреби на Конопа и Варта 
 
 
 
Comments