Глинена Пещ

Като част от курса Енергия на Земята и Слънцето - Научи и Сътвори, проведен през Август 2009, ние построихме "глинена пещ", "традиционна глинена пещ", "пещ на дърва", "пещ за пица", "традиционна пещ за хляб" или както и още да го наречете (!) върху нашия новопридобит парцел земя . Хубавото в това, че построихме пещта върху парцела се състоеше във факта, че повечето от материалите, необходими за строежа се намираха точно тук. Вода, пясък, речни камъчета, скали от близката планина, както и глина от земята. Всъщност, единствения използван строителен материал, който не беше взет от парцела бяха няколко стари тухли, които пък взехме от двор в Шипка. Целият процес беше напълно задоволителен от събирането на материалите до вкусването на първите сготвени хапки. Ето няколко снимки и указания, които можете да използвате, в случай че решите да опитате.

 

 
 
     

Какво ще ви е необходимо?

Възможно е да построите пещта си от различни материали. Списъкът по-долу включва използваните от нас материали.

Материали

 • Речен/Плажен или Строителен пясък 
 • Глина
 • Големи камъни за основа   
 • Вода
 • Натрошен камък/речни камъни/ чакъл
 • Обикновени строителни тухли за основата на пещта  
 • Стари вестници  
 • Дървета за горене в пещта 

Инструменти

 • Ръчна количка
 • Кофи
 • Мушама или дебел найлон 
 • Лопата
 • Висок дух 
 • Голям нож
 • Ръце и крака!
 • Гумени ботуши или други здрави ботуши 

Красотата в построяването на ваша собствена глинена пещ се състои в това, че може да го направите като използвате остатъци или отпадъчни материали, а в нашия случай местни природни материали. Не е необходимо да влагате каквото и да било в нея, освен малко от вашето време, както и от това на приятелите или на семейството ви.

 

Стъпка 1: Построяване на основата

Построяването на една добра, здрава, плътна и добре изолирана основа е особено важно. За да може да работи пещта, необходимо е тя да поглъща възможно най-много топлина и да достигне температура .....като всяко изпускане на топлина само би забавило процеса.


 
Изкопайте основата. 40 см дълбока, 125см Х 125 см. Размерите зависят от това колко голяма желаете да бъде пещта ви. Този размер ще ви даде една семейна пещ. 
 
 
Засипете основата с натрошен камък. Ние използвахме камъни от реката, но всеки един зидарски натрошен камък би свършил работа в случая.
 
 
Наредете големи камъни (с или без хоросан) в кръг и запълнете кръга с речни камъни или други натрошени камъни, а след това изградете още един пръстен върху това докато се получи каменна кръгла стена, висока около 2 фута и запълнена с натрошен камък. Натъпчете пълнежа като го стъпчете и след това изсипете отгоре пясък и изравнете.
 
 
 
Наредете тухлите хоризонтално върху пясъка, като се уверите, че сте оставили две тухли издадени навън, там където бихте желали да бъде вратата на пещта. Това е с цел лесно отстраняване на въглените, а от друга страна служи и като полица. 
 
 
Използвайте глина, за да закрепите тухления под на пещта към каменната основа. 
 
 
 
Няма да можете да отстраните пещта след като веднъж сте я построили, така че планирйте много внимателно мястото, където бихте желали да поставите вашата пещ. Вземете предвид близостта до храна и вода, от коя посока духат преобладаващите ветрове (добре е вратата да е обърната в обратната на тази посока), както и подслон от природните стихии.

Стъпка 2: Създаване на пясъчната форма

За да получите куполообразна форма, ще се нуждаете от някакъв шаблон, подпора или форма, които да поддържат глината. Ние избрахме пясъчна форма. Просто направете купол от пясък с желаните от вас размери за вътрешната част на пещта.
 
Когато пясъчната форма бъде готова, покрийте я с мокри вестници, за да я подготвите за глината. Пропуснахме да направим снимка на този етап, но можете да видите замисъла на снимката по-долу, която е направена при друг проект.  
 
 
 
 

Стъпка 3: Подготовка на глината и поставяне на глината върху пясъчната форма

Получаване на точната смес
 
 
След като взехме 6 проби от почвата от земят наоколо, имахме късмета да открием подходяща глинеста почва, готова за използване. 
 
 
4 от пробите съдържаха твърде много тиня и не достатъчно глина, а 1 от смесите се състоеше почти само от чиста глина. Тъй като тинята не може да се използва за работа, при положение че разполагате с добър източник на глина, единственото, което трябва да направите е да добавите точното количество пясък, за да я направите годна за употреба. Съществуват няколко прости теста, които можете да приложите, за да откриете точната пропорция на сместа. 

Тест с изпускане
 
Смесете малка част от вашата смес или почва с малко вода. След това вземете шепа от сместта и оформете малка топка. Добавяйте водата на малки количества, понеже прекалено влажната смес не би дала точна представа за сместта ви докато не изсъхне поне малко..    
 1. Изпънете ръката си право напред на височината на рамото ви.  
 2. Пуснете топката от глина и пясък на твърда земя пред вас.
Топката трябва да остане цяла и непроменена. Ако се сплеска, то сместта ви е прекалено мокра, или пък сте сложили прекалено много глина и трябва да добавите малко пясък, за да я изсушите малко. Ако топката ви се натроши на парчета, то тя е или прекалено суха, или пък количеството глина в сместта не е достатъчно, така че трябва да добавите още глина или вода. Лесно!
 
Кагато стиснете топката до ухото си, трябва да можете да чуете как песъчинките се търкат една в друга; ако не можете, добавете още пясък докато успеете и повторете теста. 
 
След като веднъж сте постигнали желания резултат и сте получили точната смес, можете да продължите с подготвянето на сместта за пещта, което се състои основно в разбиване на буците и добавяне на вода .
 
     
Сега вече сте готови да започнете да изграждате стените на глинената пещ. Тази част от процеса е критична и не бива да бързате. Целта ви е да следвате формата на пясъчния шаблон, без да оказвате какъвто и да било натиск върху него, иначе рискувате да деформирате пясъчния си шаблон и в крайна сметка да получите някаква странна форма, какъвто беше случая с нашия опит, но най-накрая успяхме да се справим.

 
 
Най-добрият начин е да взимате малки парченца от глината, като започнете от основата и продължите постепенно около пещта към върха. Уверете се, че споявате всяко парченце глина с онова, към което го добавяте, като оказвате достатъчно силен натиск върху глината (но не и върху пясъка!).

 
Уверете се, че дебелината е еднаква навсякъде; ние направихме това като определихме колко пръста следва да бъде желаната от нас дебелина, а също и се уверихме, че дебелината е еднаква навсякъде. След като приключите с това, изгладете външната част на пещта. 
 

Стъпка 4: Издълбаване на вратата и изгребване на пясъка

След като сте оставили пещта да се втърди и сте положили декорации, би следвало да издълбаете вратата. Ключовото магическо число тук е 63. Височината на вратата трябва да бъде 63% от височината на вътрешността на пещта. Ако направите вратата по-къса, димът няма да може да излезне и ще загаси огъня. Ако направите вратата прекалено висока, огънят ще се разгори твърде бързо и топлината ще се изгуби. Това е ключов момент от процеса, така че не бързайте при определянето на  размера на вашата пещ.

След като вече сте определили това, издълбайте вратата с остър нож и оставете пещта да се втърди още малко за три или повече часа.

 

Вече сте готови да отстраните вратата и изгребете пясъка. Вестникът, поставен вътре, е залепнал за глината и е добър показател, че сте  достигнали до глината и не е нужно да копаете повече, за да премахнете пясъка. Не е необходимо да отстранявате вестникът, освен ако не се отлепи сам, тъй като той така или иначе ще изгори при първото запалване на пещта.
Ако имате търпението и докато вътрешността на пещта е все още мека, използвайте пръстите си, за да загладите глинената повърхност, точно както направихте от външната страна.

Стъпка 5: Оставете я да изсъхне!!! И поправете пукнатините

Не можем достатъчно да изтъкнем колко е важно да оставите пещта спокойно да изсъхне. Бъдете търпеливи! Ако  изберете като нас да запалите огън твърде рано, рискувате да причините още повече напуквания и направите пещта по-лесно чуплива. Така че оставете пещта да изсъхне сама в продължение на седмица.

Напукването на пещта е неизбежно. Вижте  раздела за пукнатини по-долу. Не се притеснявайте от тях. Просто ги закърпете с малко от прясната глина, която ви е останала при изграждането на пещта. Това няма да се отрази върху работата на пеща, така че не е нужно да се хабите излишни нерви за това.

Стъпка 6: Запалете огън

Ето това е!! Свършили сте всичката работа, дали сте ѝ достатъчно време да изсъхне и сега пещта трябва да е много здрава, суха и устойчива. Също така, тя вероятно се е свила малко, но няма място за тревога.


Използваме разнообразие от дървесина за запалването на пещта.

 

Уверете се, че дървесината е:

- Суха и добре узряла: ако дървото не е сухо, то ще отдели влага в пещта, което пък ще забави загряването ѝ, а може и да я увреди.

- Необработена: ако използвате стърготини, уверете се, че те не са обработвани, тъй като някои химикали, които се използват при обработката на дървото, са много вредни и не бихте желали да в близост до храната ви.

- На малки парчета: уверете се, че дървата са нарязани на парчета, подходящи за разпалване. Чували сме различни съвети за това какъв вид дървесина да се гори и т.н., но нашият опит показва, че колкото по-малки са дърветата, толкова по-бързо изгарят, и следователно по-бързо ще освободят топлина, а именно това искаме ние.

Стъпка 7: Печене 

Всичко е готово! Ще трябва да издълбаете някаква врата за пещта, а практическото правило тук е, че докато можете да печете пици в пещта като избутвате въглените към ъглите и изчетквате набързо основата, нормално е пещта доста  да се нагрее. Отстранете огъня, поставете хляба вътре и затворете вратата, ако печете хляб или пити. В тази връзка, справихме се чудесно с изпичането на кифлички и по-големи пити в пеща, докато огънят все още гореше.

 

Нещо за напукването

Oven clay cracking Oven clay cracking again

Не се паникьосвайте!!

Напукването е естествен процес. Малко или много, пукнатини ще се получат, в зависимост от това, колко вода сте добавили към глината, за да я направите достатъчно мека за работа, а също и колко бързо изсъхва пещта ви.

При изсъхването, глината ще се свие, пещта ще се смали малко и е възможно да се появят пукнатини.

 

За да избегнете напукването, уверете се, че не избързвате при сушенето и оставяте възможно най-много време за това. Не опитвайте да сушите пещта като запалите малък огън вътре, освен ако не сте притиснати от времето. Ако пече слънце, покрийте пещта с нещо, така че тя да може да изсъхне на сянка.

След като пещта добие вид на изсъхнала, използвайте глината, която сте отделили, за да запълните пукнатините. Може да се наложи да повторите този процес няколко пъти, понеже глината, която ще използвате за запълване на пукнатините може от своя страна също да се напука. Не губете търпение, в крайна сметка нещата ще се получат.

Горещи съвети

Ето само няколко съвета, които сме научили с практиката и решихме да споделим с вас.

- Внимателно планирайте размера на вашата пещ, като се постараете да измерите височината на пясъчната форма след като я направите, така че да можете да определите височината на вратата.

- Уверете се, че се отделили малко глина за резерва, с която да запълните пукнатините.

- Уверете се, че сте подготвили дървата си за горене, нарязани и изсушени.

- Снабдете се с един от онези термометри за пещи, така че да можете да го сложите в пещта и да следите температурата.
 
-Можете да добавяте допълнителни изолиращи слоеве от глина и слама след като първият слой е изсъхнал напълно. Това ще задържи вътрешната температура по-дълго време.  
 
ето и някои материали от първоначалния източник 
 
 
 
Други източници с полезна информация
 
 Най-разбираемия източник с информация, който успяхме да открием в мрежата до момента. Тук ще откриете сбит разказ за опита на Саймънс.
 
 
Интересна алтернатива
 
 
Comments