Новини‎ > ‎

новини от зимата 2011

posted 21 Feb 2011, 07:25 by Permaship Center   [ updated 11 Apr 2011, 09:15 by Tatyana Kossekova ]
Следвайте ни:     
    

Поздрави от Пермашип. Това бе странно мека и приятна зима и докато пишем сега, пъпките на плодните дръвчета се разтварят, луковиците се издигат от земята и пчелите се впускат в търсене на нектар. Пролетта е почти зад ъгъла!!

Надяваме се вашите огньове да са горели топло и силно!
Зимата ни предостави чудесната възможност да „забавим” нещата и да планираме идните месеци. Голите дървета и растения ни позволиха да видим градината по начин, който е възможен само веднъж в годината. Ясно се забелязаха свободните пространства, също възможности един елемент да прелее в друг. Това бе перфектния момент да оценим дизайна на градината и да планираме за следващия сезон. Тази година предстоят няколко невероятни събития, включително първия за България „Дизайнерски курс по Пермакултура”. Ще си партнираме с TreeYoPermaculture, за да проведем фантастичен двуседмичен курс, изпълнен с вдъхновяващо учене и преживяване на практическо ниво.  


 

Какво се случва в Пермашип?

  Благодарим ви

Бихме искали специално да благодарим на нашите гости, която прекараха зимата с нас и ни помагаха в работата ни. Благодарим ви Кери и Джеръми, Линдзи и Акиро за вашето сътрудничество и ви желаем всичко добро.

Зов за преводачи


По-рано тази година, до голяма степен затрупани от количеството информация за превод и работа по сайта, ние призовахме за помощ. Останахме много доволни от количеството обещана подкрепа, за да можем да превеждаме уеб-страницата на български. Още веднъж благодарим на всички, които отделиха от времето си, за да помагат за обновяването на сайта. Искаме Пермашип да е място, където можем да споделяме идеи, знания и умения и приветстваме всяка обратна връзка и предложения за постигане на тази цел. Специални благодарности на Боби Димитров, Любомира Гешева, Милена Атанаскова, Момчил Стоянов, Кристияна Калчева, Деница Абаджиева и Нели Папазова за тяхната работа. Все още имаме нужда от преводачи и ако някой има свободно време, което да отдели, ще бъдем истински благодарни. Моля свържете се с нас на  permaship2@gmail.com

 

   Paulownia плантация

 За отопление през зимата и топла вода използваме дърва, до сега сме изразходвали около 14м3 бук. Тъй като цената на дървата за горене се покачва годишно и не сме сигурни за устойчивостта на местния дърводобив, ние смятаме, че е необходимо да се постигне самодостатъчност в нашето потребление на дърва за огрев. Едно дърво на име Paulownia дойде на нашето внимание през миналата година и изглеждаше като перфектното кандидат за запълване на нуждата ни от дърва за горене , както и за дървен материал. Пауловнията се характерезира с много бърз растеж, голямо поглъщане на въглероден диоксид и азотофиксираща коренова система (идеална за рекултивация на бедни, изтощени или замърсени почви), като това са само няколко от положителните качества. Получихме семена на неинвазивния тип Paulownia Elongata и ги посяхме през януари и сега гледаме как поникват. Вдъхновяващо е да видите семена които поникнат и да знаете, че ти и този разсад ще бъде свързани в следващите 3 или 4 десетилетия.Ще публикуваме новини от нашия план за засаждане в близко бъдеще. натиснете тук

Истории от Индия


Вече има седмица откакто с Ник се завърнахме от нашето сватбено пътешествие в Индия и Турция, заредени със свежа енергия и вдъхновение да развием градината и да създадем условия за просто и устойчиво съществуване, които ще ни дадaт възможност да намалим зависимостта си от системата от  електроенергия и храна.  Прекарахме по-голямата част от времето си в Ришикеш, където се срещнахме със Shanti Mayi,  съвременен  йогийски мъдрец и шаман. Нейното послание потвърди нашите собствени вярвания, а именно колко малко в действителност са истинските ни нужди и колко важно да следваме сърцата си. Ришикеш разтвори своите богатства за нас бавно и срамежливо. Потапянето в свещената река Ганга, гледката на двойка златни орли над предпланините на Хималаите от къщата на Виджей. Срещата с Шерил от Parmarth Niketan Ashram. Тиквената супа, приготвена от приятелите на Шерил в  Ramana Organic Gardens Cafe беше много вкусна, а парите от кафето са начин за финансиране на образованието на деца сираци в  Ramana Primary School (има възможност да се присъедините като доброволец). Нашето любимо място беше Pyramids Cafe, особено когато  Sleemy пускаше някои от неговите разпускащи сетове. Там се наслаждавахме на пълноценна екологична храна, спокойна обстановка и получихме достъп до важна информация, вкл. за качеството на бутилираната вода в Индия, която  съдържа пестициди и дори ДДТ.  Единствения чист източник на вода е филтрираната вода, която в Ришикеш, Лакшман Джула се намира безплатно в Devraj Coffee Corner.
Ако трябва да избера само едно друго преживяване освен престоя ни в Ришикеш, това определено ще бъде посещението на крикет играта между Индия и Нова Зеландия в Джайпур. Индийците бяха невероятно приятелски настроени към нас, учеха ме на Хинди и ръкопляскаха сякаш ние сме крикет звездите. Крикетът е много занимателна игра, която представлява умален модел на живота ни. Още разкази за нашето пътешествие на  http://criticalconsumer.blogspot.com/
Последните интересни и вдъхновяващи хора, които срещнахме бяха в малкия ресторант  Zencefil в Beyoglu, Taksim в Истанбул - Нил и Алп предлагат вкусна домашна храна в приятна обстановка. Това е всичко от нас за сега, оставяме ви сега, за да можем скоро пак да разказваме за нововъведения и творения тук в Шипка, вдъхновени от нашето чудно пътуване. 
От Татяна Бърч

 Google Groups
Subscribe to Permaship

Natural Farming video by Mihail Kossev                         Новини


Най-доброто торене на растенията е органичната тор 

        


Наша цел е да подкрепяме устойчивият бизнес, именно затова Ви представяме фермата на Димо Стефанов за производство на Биохумус (вермикомпост) със тематичното име Waste No More. Качествата на Биохумуса като органичен тор има широк спектър на полезно действие:
*съдържа основните химични елементи нужни за прираста на растенията в достатъчни количества без риск да им навреди
*внася разнообразие на микроелементи и микроорганизми
*подобрява почвената структура
*няма опасност от внасяне на прекомерно кличество нитрати
*съдържа хуминови киселини, които предотвратяват повечето от болестите по растенията
*осигурява 40% по-добър прираст , показва 10% по-добри резултати от синтетичните торове
Биохумуса се добива от дейността на култивирани червени земни червеи, които се хранят с биомаса и тор.За най-добри резултати при приготвянето на почвени смеси може да използвате биохумус от 10% до 90%.В момента с Биохумуса произведен от Димо се експериментира в Институт по зеленчукови култури “Марица” –Пловдив 
На този етап е отчетен 40% прираст при добавяне на 10% биохумус към почвеният субстрат и 10% по-добри резултати от контрола с минерално торене.За повече информация се свържете с Димо.

Във Waste No More Farm техниката се задвижва от 100% Биодизел.
Опаковките в които се предлага Биохумуса са 100% биоразградими:
-конопени чували 40л на цена от 15лв
-хартиени торби 10л – 5лв
В случай , че проявявате интерес към работата на Димо :компостери, решения за компостиране от домашен до комерсиален мащаб, калифорнийски червеи  , Биохумус може да се свържете с него на wastenomorefarm@gmail.com  и +359 88 6738267
Блудният син ;)

През есента на 2010 се свързахме с Михаил Косев, докато той още беше в САЩ, отдаден на проект за солидарно земеделие в Ню Йорк.
Михаил сега живее в България и след завръщането си е доста зает с популяризиране на екологичното осъзнаване и пермакултурата. Той се появи по радиото, телевизията и се представи в поредица от срещи в Пловдив, Варна и София. Михаил ще помага с преподаването в Пермашип тази пролет, присъединявайке се към предстоящия през Април курс „Пермакултурната градина”. По-долу може да прочетете статия, която той написа за нашия бюлетин. Тя отразява негови наблюдения и размишления след завръщането му.

Михаил Косев

Хората са гладни, коремите пълни. Роден съм в Пловдив, израстнал съм в САЩ,където първи научих думата Пермакултура. Този интерес ми е бил създаденпътувайки до една мечта по памет. Цял живот съм плувал в спомени на вкуса на домашно произведени зеленчуци, защото това е била една основна липса през мояживот, когато съм трябвал да ям само гуменото производство по Американските пазари. Докато родителите ми си жертваха търпението и здравето да гонят тази Американска мечта, моята мечта е била просто да си съхраня корените, които са отслабнали от всяка година местене, а не постоянство. Докато родителите ми се местиха от едно място на друго, само заради финансови желания, аз съм страдал за нещо постоянно в живота си. За това когато чух “Пермакултура” като съкращение на “Постоянна Култура” се влюбих. Когато вратите на запад се отвориха към България, тогава се забеляза намаляването на качеството на храната в страната. “Защо си се върнал?” всички ме питат, “Не е ли по-хубаво там?” На мен това ми е мястото. Традицията на природното умение и еколколгичен начин на живот е още тук. Няма друго място, където искам да живея.

 Хората са богати, но нямат пари. В България се намира най-широкото видово разнообразие в цяла Европа. Не познавам млад човек който не прекарва известно време на Балкан или на море тук, в своята си държава, в свят където е лесно да се пътува хиляди километра за тези неща. За нас, те са намират в граница.

Същевременно само чувам хора да се оплакват и да се сравняват с Запад. “Кога ще построят метро във всеки Български град?” едно момче ми се подиграва във влака до Варна, “когато устроят цяла западна Европа с телепортация!” Израснал съм в Ню Йорк Сити и мога да ви кажа, че метрото хич не е доказателство на здрава и устойчива икономика. Богатството на България е тук пред очите ни. Ако проблемът е решението, тогава ще трябва да спрем да гледаме на Запад и да започнем да осигуряваме наши връзки един с друг и земята си. Един ден, кладенецът на индустриалната мечта ще e пресъхнал.

 Оригиналното състояние на тази земя е било гъста дива гора. Хвани си влак по всяка посока и гледаш само поле. Сърцето на Българина е на село, на къра. Пермакултурата препоръчва да оставим гората да се завръща в нивата и да устроим нашите селски дворове да са по-интензивни. Родата ми, която се занимава с земеделие тук около Първенец се оплаква, че няма вода. Това е заради липсата на дървета в нашата еко-система.

 Хората са най-жадни за промяна тук в сравнение с всяко друго място, където съм живял. Първата ми среща на съмишленици беше в Пловдив. Водеше се като лекция, обаче беше по-скоро като разговор. Само си търсих нови приятели, честно казано. Резултатът беше страхотен. Племето се е съденило. Сега имаме традиция всяка втора сряда във Веда Хауз Пловдив, 19:00.

 От тези Пловдивски събития, изникна серия на три лекции в София в малко по-формална обстановка. Залата беше пълна, динамична и разнообразна. Всеки имаше нещо да разкаже. Всички бяха заслушани. Един магичен резонанс се случва когато си покрай весела компания. Във Варна сега се плануват подобни събития. Аз не съм единственият, който действа по тези движения. От хората които търсят алтернативен начин на живот в България, името Пермашип се върти в общността редовно. Те предлагат първият курс за сертификация в тази наука в България.

Обаче движението продължава: Тринога, Селище Зелено Училище, и сайта www.alivepaces.org… Грижа за земята. Ние сме върху богата земя тук. Хората трябва просто да си отворят очите. Грижа за хората. Интересът е грамаден, просто трябва да си отворим ушите към един друг. Справедлив дял. Имаме богатсво около нас, нужно е само да си отворим сърцата и да го възпремем.Предстоящи обучения през 2011
 


Дизайн в Пермакултурата 2011

С Дъг Крауч и Сара Уесъл

17-30 Юни 

   Този курс предлага нов чифт очи, с които да видите света и нашата роля в него.

 
Вдъхновяващо Учение
Практически опит

Сертификат-  Пермакултурен Дизайн 

Свежа биологична храна

Спокойна обстановка извън градa

Типи къмпинг

 650Лв  325Евро

пълзяща скала*

Цената включва вкусна биологична домашно приготвена храна и къмпинг.


Прочети повече – Курсът в детайли

Натиснете тук за регистрация

*Цената е на принципа пълзяща скала, т.е ако не можете да си позволите да платите пълна такса, свържете се нас

 

Имате въпроси? Пишете ни имейл:

29 Април - 2 Май, 2011
 
Лесен начин да отглеждате и да се храните с органично произведена храна
 

    Градинарство без копаене

    Кокоши трактори    

    Гора храна

       Hugelkultur (лехи, които не се нуждаят от вода)
 
   
 
Елате и научете повече в
   Permaship Образователен Център в Шипка

Такса за курса: Пълзяща скала* - 100 лева

3 домашно приготвени и вкусни хранения-  15 лева/ден
Мястото за къмпингуване е безплатно (носете собствена палатка)** Цената е на принципа пълзяща скала, ако не можете да си позволите да платите пълна такса, свържете се нас. Също възможност за участие като доброволец.25% намаление за студенти


Въпроси ? Свържете се с нас по електрона поща

permaship2[at]gmail [dot]com or во т

Форумът „Да освободим разнообразието”, Унгария
от Момчил Стоянов

Скъпи приятели,
Между 23-и и 26-и Февруари, четирима българи посетихме международния форум „Да освободим разнообразието” в град Зжегед, Унгария. Това бяха Светла (асоциация „Агролинк”), Свилен (Биопекарна „Слънце и Луна”), Петко (био фермер от Родопите) и Момчил (живо място „Новогорци”).
Имахме възможността да се срещнем и работим с някои от най-светлите умове на международното НПО движение, защитаващо правата на малките фермери и биоразнообразието като цяло. Проведоха се доста работни срещи и дискусии; също бяха направени важни контакти

Българските плакати бяха включени в специална изложба с постери на повече от 15 държави. Огромни и красиви демонстрираха как българите застанаха единни срещу ГМО; други показаха производството на различни био-продукти. Чрез 2 от нашите плакати ние представихме мрежата „Живи места” и конкретно идеята ни да подкрепим даването на семена като подарък, по този начин връщайки истински ценности обратно в живота. Подаряването на семена на близки хора е специален акт, защото всъщност така ние подаряваме живот.

В последния ден на форума много от участниците се срещнаха на открития пазар в Зжегед. Това бе време за размяна на семена и българите гордо представиха Смилянския боб (регистриран български сорт), спелта, лимец, сладка царевица и диня. Много чуждестранни приятели получиха семена от България, съвместно с обяснения, полезни съвети и топло отношение. Мнозина от тях вече свързват България с гостоприемство, биоразнообразие и „Живи места” ;)
Comments